Dark Light

Blake & MortimerEigenlijk hoort dit bericht thuis in België (op deze uitstekende blog bijvoorbeeld), maar gezien de grote populariteit van het beeldverhaal in Frankrijk hier meer over het nieuwe avontuur van Blake & Mortimer: Le Sanctuaire de Gondwana. Het album staat deze week op de 2e plek in de best verkochten boeken top 10.

Ook dit weer moeten de Britse gentlemen een mysterieuze zaak oplossen. In het meer van de Ngorongoro-krater in Tanzania vindt een archeoloog de resten van een onbekende beschaving. Na zijn ontdekking heeft de archeoloog een mysterieuze ring bij zich, maar kan hij alleen nog maar onsamenhangend stamelen. Gelukkig weet professor Mortimer de symbolen op de ring te ontcijferen en dat is de aanleiding voor een nieuwe expeditie.

Le Sanctuaire de Gondwana gaat 300 miljoen terug in de tijd toen de er een op de mens gelijkende diersoort de aarde domineerde. Ze maakten het wel heel erg bont en de beschaving verdween. De analogie met het huidige tijdperk is natuurlijk eenvoudig te leggen: als we niet uitkijken, gaan we aan onszelf te onder. Deze optimistische boodschap loopt als een rode draad door het 56 pagina’s tellende album.

De avonturen van Blake & Mortimer werden voor het eerst gepubliceerd in 1946 in het stripblad Tintin. De verhalen werden getekend door Edgar P. Jacobs, een Belg die samenwerkte met Hergé. Jacobs wordt soms genoemd in de Kuifje-albums onder de naam Jacobini. Op de cover van het album De Sigaren van de Farao is Jacobs zelfs de ingepakte egyptoloog. Tot 1972 schreef en tekende Mortimer acht avonturen van Blake @ Mortimer, waarna anderen het stokje overnamen. Ook in 2008 blijven de fascinatie voor technologie, voor corrupte regeringsleiders en exotische gebieden nog steeds overeind staan. De scenario’s zijn niet altijd heel erg geloofwaardig, maar het is altijd weer een plezier om de jaren vijftig-avonturen van Blake en Mortimer te lezen. De illustraties zijn getekend in de ‘klare lijn’-traditie en de tekst is zeer verzorgd. In sommige plaatjes nemen de tekstballonnen zelfs meer de dan helft van de plek in. Blake & Mortimer is de Kuifje voor volwassenen.

Blake & Mortimer – Le Sanctuaire de Gondwana, André Juillard (tekeningen) en Yves Sente (scenario). Uitgeverij Blake & Mrtimer, Brussel. ISBN 9782870970874. €14,00

Tot en met 26 april zijn originele tekeningen van André Juillard te zien bij Galerie Christian Desbois (ma-za, 14h-18h), 14 avenue de la Bourdonnais, 75007 Parijs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Adriaan Jaeggi overleden

Adriaan Jaeggi is overleden, lees ik zojuist op de webzijde van Het Parool. Dat is een schok. Al had ik hem al lang niet meer gesproken, aan Jaeggi bewaar ik uitsluitend goede herinneringen.

How to be good

Katie Carr thinks she is a good person because she is a doctor, and is sometimes able to…

Stupid White Men

Kicking against the political establishment is a normal tradition in most democracies. But in the United States there’s…

Girls' Poker Night

Jill Davis’s Girls’ Poker Night is a welcome contribution to the many books that target the group of…