Dark Light

President Nicolas Sarkozy heeft vanmorgen een pakket van 166 hervormingsmaatregelen aangekondigd. “De kas is leeg,” zei Sarkozy op zijn persconferentie in januari en daarom moet Frankrijk nu serieus werk gaan maken van een evenwichtige begroting. De maatregelen moeten tot 2011 zeker 7 miljard euro opleveren, een bedrag dat niet door Sarkozy genoemd werd, maar wel in het vandaag gepubliceerde rapport van begrotingsminister Eric Woerth. In 2012 moet een begrotingsevenwicht bereikt zijn, zoals beloofd aan de landen in de Euro-zone.

De belangrijkste maatregelen:

  • Vermindering van het aantal ambtenaren
  • Integratie verschillende legeronderdelen voor meer efficiëntie
  • Verminderen van gevangenenvervoer
  • Drastische hervorming en modernisering Diplomatieke dienst
  • Hervorming sociale woningbouw
  • Hogere huur voor hogere inkomens

Geen enkel ministerie wordt gespaard en iedereen moet bijdrage leveren aan de hervormingen. Het woord “rigueur” (‘strengheid’, maar dat ook bezuiniging kan betekenen), waar in Frankrijk een taboe op rust, wordt angstvallig vermeden. Sarkozy benadrukte dat “het niet de besparingen zijn die de hervormingen mogelijk maken, maar de hervormingen die besparingen gaan opleveren.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Social Unrest

Another week of social unrest in France: A series of strikes have been launched to protest the government’s…