Dark Light

Musée du Quai Branly
De Franse architect Jean Nouvel (62) is de winnaar van de Pritzker Prize 2008, wereldwijd de belangrijkste prijs op architectuurgebied. Jean Nouvel bouwde spraakmakende en opvallende gebouwen in veel wereldsteden, zoals bijvoorbeeld het museum Quai Branly (zie foto boven) aan de voet van de Eiffeltoren, de opvallende Torre Agbar in Barcelona en de uitbreiding van het museum Reina Sofia in Madrid. Projecten van hem die in ontwikkeling zijn, zijn de nieuwe concertzaal in het Parc de la Villette in Parijs en de vestiging van het Louvre in Abu Dhabi.

Jean Nouvel
Architect Jean Nouvel (Foto: Christophe Petit-Tesson – Courtesy Ateliers Jean Nouvel)

Jean Nouvel (1945) werkt sinds 1970 als architect in Parijs en zijn huidige architectenbureau is één van de grootste in Frankrijk. Nouvel verwierf in 1987 mondiale faam met zijn Institut du Monde Arabe, middenin de Parijse binnenstad en één van de Grands Travaux van president François Mitterand.

De Pritzker Prize wordt sinds 1979 jaarlijks uitgereikt aan nog levende architecten die met hun oeuvre een duidelijke bijdrage hebben geleverd aan de architectuurgeschiedenis. In 1994 won Christian de Portzamparc als eerste en tot nu toe enige Franse architect de Pritzker Prize. In 2000 won de Nederlandse architect Rem Koolhaas de prijs. De prijs wordt bestaat uit een bronzen medaille en $100.000 en zal op 2 juni aanstaande in Washington worden uitgereikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts