Dark Light

Bienvenue chez les Ch'tis

Bienvenue chez les Ch’tis Regie: Dany Boon (FR 2008, 106 min.). Met: Dany Boon, Kad Merad, Zoé Félix, Anne Marivin e.a. Officiële site. Mijn waardering:

Het verhaaltje van deze komedie is relatief simpel: Philippe Abrams (Kad Merad) is ambtenaar van La Poste en wordt voor straf overgeplaatst vanuit het zonnige zuiden naar het koude noorden, de Noordpool volgens zijn zoontje. Het enige dat de mensen daar doen is de hele dag drinken omdat het kwik er nooit boven nul komt. Na de lange reis van Noord naar Zuid (1013 km volgens ViaMichelin), blijken de Noordelingen helemaal niet zo vreselijk als gedacht en bovendien is het er ook niet zo koud. De directeur van het postkantoor wordt zelfs dikke vrienden met zijn nieuwe lokale collega’s en vooral met postbode Antoine Bailleul (Dany Boon) leert friet met frikandel te eten (ha!) en gaat ch’ti praten, het lokale dialect. Als ze na een rondje brieven rondbrengen dronken zijn, staan ze samen in de gracht te urineren (HaHa!). Philippes vrouw is in het zuiden achtergebleven en mag vooral niet weten dat hij het eigenlijk naar zijn zin heeft. Hij doet er alles aan om te zorgen dat zijn vrouw denkt dat hij zwaar te lijden heeft (HAHAHA!). Ondertussen helpt Philippe Antoine ook nog even zijn (veel te mooie) meisje voor het huwelijk te strikken en uiteindelijk komt alles natuurlijk goed en weet heel Frankrijk dat de Ch’tis, zoals de regionale bewoners heten, hele vriendelijke en innemende mensen zijn.

Maar eigenlijk zijn de Ch’tis helemaal niet zo innemend. Ze drinken, zijn luidruchtig, praten als een trisomiques en lijken in de jaren vijftig te leven. Er is geen ‘allochtoon’ te bekennen in het witte Noorden. Het is een Frankrijk dat niet bestaat, zelfs nooit bestaan heeft, maar dat toch in het collectieve imaginaire geheugen bestaat. Het lijkt erop dat de film beantwoordt aan een soort nostalgiebehoefte in een tijd waarin het leven volgens de Fransman bedreigt wordt door de mondialisering, zoals dat eerder het geval was met Amélie Poulain (2001, bijna 8 miljoen bezoekers) en Les Choristes (2004, ruim 7 miljoen bezoekers).

Regisseur en acteur Dany Boon heeft met deze film een positief beeld willen schetsen van de regio waarin hij opgroeide, maar dat is niet gelukt. Na ruim anderhalf uur beleefd glimlachen weet je het zeker: de regio Nord is de moeite van een bezoek niet waard en de lokale postbodes mogen en masse verbannen worden naar het eiland Porquerolles, waar zich hoogstwaarschijnlijk het vervolg van deze boerenkomedie zal afspelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.