Dark Light

Take the Money and Run
Jérôme Kerviel, de 31-jarige trader die verantwoordelijk wordt gehouden voor het verlies eerder deze week van 4,9 miljard euro bij de Franse bank Société Générale, wordt sinds het begin van de middag verhoord in het 13e arrondissement door de financiële brigade van de Parijse politie. Hij kan 48 uur vastgehouden en verhoord worden, dus tot en met maandagochtend. Daarna zal besloten moeten worden of zijn voorarrest wordt verlengd of dat hij vrijgelaten wordt.

De politie heeft gisteren ook huiszoekingen gehouden op het hoofdkantoor van de bank en in het appartement van Kerviel in Neuilly-sur-Seine. Experts houden het voor bijna onmogelijk dat een individu voor bijna 50 miljard euro posities heeft kunnen innemen zonder dat er iemand binnen de bank op de hoogte was. Analisten vermoeden ook dat de Société Générale profiteert van de fraudezaak om slechte winstcijfers te verdoezelen. De bank wordt nu ook verantwoordelijk gehouden voor de forse koersval eerder deze week in Europa en vooral in Duitsland. De bank ontkent dat vandaag opnieuw bij monde van Daniel Boutin in een interview in het dagblad Le Figaro maar op de site van het Duitse weekblad Der Spiegel wordt gemeld dat de bank begin januari al waarschuwingen vanuit Duitsland kreeg dat er iets niet klopte met de massale beleggingen. Voor zover bekend heeft de Société Générale niets gedaan met die waarschuwingen. Ook het management van de bank zal binnenkort waarschijnlijk stevig aan de tand gevoeld worden door de financiële rechercheurs. De mogelijke rechtszaak zal lang en ingewikkeld worden maar het lijkt in ieder geval nog te voorbarig om te spreken van fraude.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Lagarde is a risky candidate

The alleged escapades of Dominique Strauss-Kahn (DSK) have made the search for a new IMF chief a pressing issue. With the risk that someone will be appointed who may not be fully fit for the job.