Dark Light

Persepolis

Persepolis Regie: Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud (FR 2007, 95 min.). Met de stemmen van: Cathérine Deneuve, Chiara Mastroainni, Danielle Darrieux e.a. Officiële site. Mijn waardering: Persepolis is de Griekse naam voor de oude Perzische hoofdstad waarvan de resten nu op de Werelderfgoedlijst staan van Unesco. Het is ook de titel van een reeks opmerkelijke en zeer succesvolle stripboeken van Marjane Satrapi (1969) waarin de tekenares zelf de hoofdrol speelt. Marjane is een opgroeiend meisje in het Iran van net na de Islamitische Revolutie. Ze groeit op met Abba, de BeeGees en haar grote held Bruce Lee, maar ook met sluiers en een groeiende en gewelddadige repressie van alles dat maar enigszins naar het Westen riekt. Geboren in een familie van intellectuelen verliest ze een paar familieleden en vrienden, eerst door toedoen van de Shah, later door de Ayatollah. Als duidelijk wordt dat Marjane iets te recalcitrant is om op te groeien in een repressief Iran, sturen haar liefdevolle ouders haar naar Wenen. Ze komt daar terecht bij de nonnen, maakt vrienden op het Lycée Français en wordt uiteindelijk na een ongelukkige liefde dakloos. Marjane besluit terug te keren naar Teheran en naar de universiteit te gaan. Na enkele jaren vertrekt ze definitief naar Europa, naar Frankrijk dit keer. Als ze het vliegtuig neemt in Teheran naar Parijs, is dat de laatste keer dat ze haar grootmoeder ziet, met wie ze vele liefdevolle en moderne gesprekken heeft.

Persepolis AffichePerspolis is een autobiografische tekenfilm en vergeleken met de andere grote animatiefilm die deze week volle zalen trekt (Shrek 3) is het een monument van eenvoud. De film springt dynamisch van scène naar scène, soms komisch, vaak aandoenlijk. De jeugdherinneringen van Marjane Satrapi komen goed tot hun recht in deze vorm en maken nieuwsgierig naar eventuele volgende films van de nog altijd in Parijs wonende Satrapi.

De selectie voor het Festival van Cannes dit jaar leidde er toe dat Iran een officieel protest indiende, omdat Persepolis een leugenachtig beeld zou geven van de Islamitische Revolutie. Tevergeefs; de film won de speciale juryprijs. Het Franse publiek heeft zich evenmin laten afschrikken door de zwart-wit beelden: Persepolis had vandaag in Parijs de beste opening van alle nieuwe films.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.