Dark Light

Press Centre

Stilte voor de storm in het Perscentrum in Brussel.

Uw eigen correspondent is exceptionnellement de landsgrens overgetrokken om vanuit Brussel/Bruxelles verslag te doen van één van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste Europese Commissie Top in de geschiedenis van Europa. Als alles goed gaat, is er morgenavond een principe-akkoord over een nieuwe tekst van een ‘mini-verdag’, het verdrag dat in de plaats moet komen van de door de Nederlanders en Franse getorpedeerde ‘Grondwet’ (die geen Grondwet was, maar een Grondwettelijk verdrag). Die tekst is het initiatief van de nieuwe Franse president Nicolas Sarkozy die de afgelopen weken de Europese leiders heeft gesproken, die het verrassend snel eens werden met hem. Nederland heeft nauwelijks iets bijgedragen aan dat nieuwe verdrag. Balkenende bracht afgelopen zaterdag wel een beleefdheidsbezoek aan Sarkozy in Versailles, maar het gebrek aan Europese visie van het huidige kabinet heeft er toe geleid dat Nederland virtueel aan de kantlijn staat bij deze top. Ik heb de afgelopen weken gesproken met toonaangevende Europese politici (Jacques Delors, Enrique Baron Crespo en Bronis?aw Geremek en een aantal anderen) en keer op keer werd duidelijk dat Nederland veel krediet heeft verspeeld sinds juni 2005. Over het Nederlandse bezwaar tegen de vlag en het volkslied werd lacherig gedaan. Dat inhoudelijk futiele onderwerp, maar met een grote symbolische waarde, is overigens het enige onderdeel waarop Nederland morgen waarschijnlijk zijn zin zal krijgen. De term ‘Grondwet’ is eveneens van tafel, maar dat was feitelijk al het geval na de Franse en Nederlandse referenda.

Grote dwarsliggers zijn Polen en in minder mate Tsjechië en Groot-Brittannië. Grootste struikelblok voor de Polen is de stemverdeling in de Europese Commissie. De Kazcynski’s, de Dioskouroi van de Europese politiek (of de Jip en Janneke voor degenen die niet zoveel ophebben met de Griekse mythologie) zijn bereid te ‘sterven’ voor de stemverdeling. De Polen kijken vooral met wantrouwende ogen naar EU-voorzitter Duitsland en willen van geen wijken weten.

Inmiddels loopt het perscentrum vol met journalisten en vanmiddag rond 17 uur zullen de Europese regeringsleiders in het gebouw van de Europese Commissie aankomen. De algemene verwachting is dat het een zeer lange top zal worden, en sommigen houden er rekening mee dat Brussel er niet voor zondag uit zal komen. José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie zei eerder deze week dat hij Brussel niet zal verlaten voordat er een oplossing is gevonden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts
David Cameron

Cameron attacks Juncker

Cameron’s fight to knock out Jean-Claude Juncker, a former Luxemburg PM and the European People’s Party’s candidate for the job of the presidency of the European Commission, is getting nastier.