Dark Light

Sinds 1 maart j.l. zijn voedingsfabrikanten in Frankrijk verplicht in hun uitingen waarschuwingen tegen overgewicht te plaatsen. Maar om te voorkomen dat hun advertenties ‘bevuild’ worden met teksten als “Eet minimaal vijf stukken fruit per dag voor uw gezondheid”, betaalt 86% van de adverteerders liever een speciale belasting. De weigering is extra pervers, omdat het vooral consumenten in lagere sociale klassen zijn die te kampen hebben met obesitas. Zij betalen dus in zekere zin mee aan hun eigen overgewicht. De overtreders moeten 1,5% van hun reclamebudget overmaken aan het Nationaal Instituut voor Gezondheidsvoorlichting (INPES) dat het geld zal gebruiken voor educatie en informatie op voedingsgebied. De afgelopen drie maanden was voedselreclame goed voor 53% van de totale reclamebestedingen. Alleen voedingsmiddelen waar niets aan toegevoegd is, zoals mineraalwater, fruitsappen zonder suiker of koffie, hoeven geen waarschuwingen te plaatsen. Toevalligerwijs producten voor de hogere sociale klassen, die minder lijden onder overgewicht en dus ook geen waarschuwingen nodig hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts