Dark Light

Met het verdwijnen van 10.000 van de 56.000 banen en het sluiten van drie fabrieken, hoopt Airbus het bedrijf weer gezond te maken. De verschillende Airbus-modellen worden nu op 17 verschillende lokaties gemaakt in Engeland, Spanje, Duitsland en Frankrijk. De fabrieken die gaan verdwijnen zijn die van Saint-Nazaire ville (850 werknemers) in Frankrijk en die in Laupheim (1.100 werknemers) en Varel (1.100), beide in Duitsland. Twee andere fabrieken worden te koop gezet. De herstructurering moet de verliezen die geleden zijn door de vertraging van het A380-programma goedmaken en de ingreep moet to 2010 in totaal 5 miljard euro besparen. De helft van de te saneren banen zullen overigens verdwijnen bij onderaannemers. Volgens topman Louis Gallois komen de problemen vooral door de zwakke dollar. De onderneming heeft een goed gevulde orderportefeuille met bestellingen voor 4395 vliegtuigen. De komende jaren zal het luchtvaartverkeer enorm toenemen, en daarmee ook de behoefte aan nieuwe vliegtuigen.
De vakbonden zijn het oneens met de reorganisatie. In Saint Naziare en in Toulouse zijn spontane stakingen uitgebroken en ook de Duitse vakbond IG Metall heeft opgeroepen tot demonstraties morgen, donderdag. Presidentskandidate Ségolène Royal heeft gezegd dat ze het plan zal bevriezen als zij president wordt en een andere oplossing zal zoeken. De Franse Staat heeft 15% van de aandelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Lagarde is a risky candidate

The alleged escapades of Dominique Strauss-Kahn (DSK) have made the search for a new IMF chief a pressing issue. With the risk that someone will be appointed who may not be fully fit for the job.