Dark Light

Defensie- en luchtvaartgroep EADS, moederbedrijf van o.a. Airbus, is de afgelopen weken beland in de ernstigste crisis uit haar bestaan. De koers van het aandeel EADS verloor op 14 juni in één dag 30% als gevolg van het bericht over vertragingen bij de produktie van het reuzenvliegtuig A380. Co-voorzitter Noël Forgeard, zijn familieleden, aandeelhouders DaimlerChrysler en Lagardère en andere managers van de groep verkochten in maart een groot deel van hun aandelen. Het aandeel EADS stond toen op het hoogste niveau ooit. Hen wordt nu handel met voorkennis verweten. De Franse staat verloor niet alleen honderden miljoenen door de koersdaling vorige week, maar is als aandeelhouder ook mede-verantwoordelijk voor de crisis.

Minister van Economische Zaken Thierry Breton heeft DaimlerChrysler en Lagardère gemaand vandaag nog met een oplossing voor de crisis te komen. In een zeer kritisch artikel in de Engelse krant The Observer gisteren wordt de schuld gelegd bij de Franse regering, voor 15% aandeelhouder van EADS. De krant verwijt een klein elitair groepje aan de touwtjes te trekken. Noël Forgeard is door Jacques Chirac naar voren geschoven als medevoorzitter. Parlementsleden hebben nu het vertrek van Forgeard geëist.

Op dit moment wordt de groep geleid door een tweekoppige directie, een Duitser en een Fransman. De Franse regering zou de controle op de groep willen versterken door het wijzigen van de statuten en de invoering van een eenkoppige directie. De crisis en de opstelling van de Franse regering zouden het einde kunnen betekenen aan de paneuropese samenwerking in deze succesvolle groep.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Lagarde is a risky candidate

The alleged escapades of Dominique Strauss-Kahn (DSK) have made the search for a new IMF chief a pressing issue. With the risk that someone will be appointed who may not be fully fit for the job.