Dark Light

Marcel Bozonnet, algemeen directeur van de beroemde Comédie Française, heeft besloten om het toneelstuk [amazon_link id=”2070729575″ target=”_blank” ]Voyage au pays sonore[/amazon_link] ou l’art de la question van de Oostenrijkse toneelschrijver Peter Handke niet te programmeren, omdat Handke half maart aanwezig was op de begrafenis van Slobodan Milosevic in het stadje Pozarevac.

[amazon_image class=”alignright” id=”2070729575″ link=”true” target=”_blank” size=”medium” ]Voyage au pays sonore, ou, L’art de la question[/amazon_image] Handke, die sinds 1990 in een Parijse voorstad woont, is controversieel omdat hij Servië niet alleen als agressor maar ook als slachtoffer beschouwt van de oorlog in de jaren ’90. Een groot aantal intellectuelen, onder wie de eveneens Oostenrijkse Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek, heeft Bozonnet beschuldigd van censuur. De directeur verwees de beschuldiging donderdag in een persconferentie echter naar de prullenmand en zei dat Jellinek op haar hoofd gevallen is. Bozonnet zei voorts dat hij het stuk al vanaf het begin af aan niet had moeten programmeren, omdat Handkes pro-Servische houding geen geheim was.

Handke bezocht ook zittingen van het Internationaal Straftribunaal voor Voormalig Joegoslavië, waar het proces van Milosevic plaats had. Handke schreef tevens filmscenario’s, waaronder de film Der Himmel über Berlin (1987), geregisseerd door Wim Wenders. In een interview met het Duitse weekblad Focus zegt Handke naar de begrafenis gegaan te zijn als getuige. In de plaats van Handkes stuk staat nu Orgie geprogrammeerd van Pier Paolo Pasolini.

Zie ook boekenoverzicht Peter Handke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts