Dark Light

Het bal van de jaarcijferpresentaties belooft dit jaar een waar spektakel van winstexplosies te worden. Het feest begint morgen met Michelin en France Telecom, maar men kijkt vooral uit naar woensdag wanneer BNP Parisbas de grootste winst uit de Franse bankgeschiedenis zal presenteren: een nettowinst van bijna 6 miljard euro, ongeveer net zoveel als het budget van het Franse ministerie van Justitie. Dezelfde dag zal Total er nog een schepje bovenop doen: 13 miljard euro. In totaal zullen de grootste 40 aan de Parijse Beurs genoteerde bedrijven (de CAC40) over 2005 een nettowinst van 60 miljard euro aankondigen. Onder hen staalbedrijf Arcelor, met drie miljard euro winst en beoogde prooi van Mittal Steel, dat ook deze week zijn jaarcijfers presenteert.

Doordat in Frankrijk geen pensioenfondsen en nauwelijks institutionele beleggers bestaan, zal bijna de helft van de kolossale winsten naar buitenlandse beleggers gaan. Dit tot groot verdriet van de Fransen, die sinds afgelopen zomer pleiten voor een ‘economisch patriottisme’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Lagarde is a risky candidate

The alleged escapades of Dominique Strauss-Kahn (DSK) have made the search for a new IMF chief a pressing issue. With the risk that someone will be appointed who may not be fully fit for the job.