Dark Light

Het hoogste Indiaase Gerechtshof heeft het Franse vliegdekschip Clemenceau de toegang verboden tot de Indische territoriale wateren. Het voormalige vliegdekschip zit boordevol asbest en zou gesloopt moeten worden op het strand van sloper Shree Ram Scrap Vessel in Alang. Enige weken geleden had Egypte onder druk van Greenpeace het schip tegengehouden bij het Suez-kanaal, maar na lang onderhandelen en na betaling van een borgsom mocht het schip toch de reis doorzetten.

Volgens de Franse regering zit er nog 46 ton asbest aan boord, maar volgens evaluaties van experts is er echter nog zo’n 500 tot 1000 ton asbest op het schip aanwezig. Het gesleep met het schip duurt al maanden. De Franse regering blijft erbij dat de sloop van het schip verantwoord is, zo verantwoord zelfs dat slopen in Frankrijk geen optie is. Het Indiaase besluit werpt een schaduw op het staatsbezoek dat president Chirac eind deze week aan India brengt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.