Dark Light

Al maandenlang staan dagelijks honderden Fransen stampvoetend in de rij voor het Amerikaans consulaat in Parijs om een visum voor de VS te bemachtigen. Normaalgesproken hebben EU-burgers geen visum nodig voor de VS, maar sinds 26 oktober geldt dat alleen nog maar voor houders van paspoorten met biometrische gegevens bevatten. Van de 25 Europese Unie-landen, is alleen Franrkijk te laat. In eerste instantie had de overheid het contract voor de nieuwe paspoorten gegund aan Oberthur, maar volgens een oude wet moeten alle officiële documenten door het kwijnende staatsbedrijf Imprimerie Nationale (Nationale Drukkerij) gedrukt worden. De vakbonden gingen dwarsliggen en de overheid kon niet anders dan de opdracht in te trekken. Een rechtszaak moet binnenkort uitkomst bieden.

De overheid verwacht vanaf eind mei zelf de nieuwe paspoorten te gaan drukken en met de levering te kunnen beginnen. De wachttijd is voor een visum is nu negen weken en dat voor velen te lang. Ook de reisindustrie begint te morren. Het aantal reserveringen naar de VS, normaalgesproken de belangrijkste overzeese bestemming voor de Fransen, is de afgelopen maanden gedaald met 40-50%. De schade voor de reissector wordt geschat op 500 miljoen euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.