Dark Light

Dat milieuvriendelijkheid niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor aandeelhouders, bewijst het Franse chemieconcern Rhodia. Rhodia strijkt de komende jaren enorme winsten op als gevolg van het Verdrag van Kyoto.

Het Kyoto Protocol uit 1997 bepaalt dat de uitstoot van schadelijke broeikasgassen door 39 industrielanden tussen 2008 en 2012 met gemiddeld 5 procent omlaag moet ten opzichte van het niveau van 1990. Ieder bedrijf dat zich hier niet aanhoudt moet 40 euro boete betalen per ton extra CO2 uitstoot, een bedrag dat oploopt tot 100 euro in 2008. Bedrijven die juist minder CO2 uitstoten, mogen de ‘vervuilrechten’ verkopen aan vervuilende bedrijven die de Kyoto-doelstellingen niet halen. Die rechten worden verhandeld op de Powernext Carbon-beurs in Parijs. In januari 2006 werd 1,9 miljoen ton CO2 verhandeld via de Parijse beurs, een toename van 163% vergeleken met juni 2005, de maand waarin de beurs openging. De koers van een ton C02 steeg van 23 naar 27 euro.

Rhodia renoveerde afgelopen jaar haar fabrieken in Paulina (Brazilië) en Onsan (Zuid-Korea). Uitstootverminderende investeringen in ontwikkelingslanden tellen zwaarder in de toebedeling van de verhandelbare rechten. De investering bedroeg slechts 20 miljoen euro, maar de aldus verkregen CO2-rechten vertegenwoordigen een waarde van 1 miljard euro.

De koers van het aandeel Rhodia (Euronext FR0000120131 – RHA) steeg sinds 1 januari al met 25%. De koers van het aandeel Aarde laat een minder rooskleurig beeld zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Lagarde is a risky candidate

The alleged escapades of Dominique Strauss-Kahn (DSK) have made the search for a new IMF chief a pressing issue. With the risk that someone will be appointed who may not be fully fit for the job.