Dark Light

Weijergans

foto: http://olivier.roller.free.fr/

De belangrijkste Franse literaire prijs, de Prix Goncourt, gaat niet naar de gedoodverfde winnaar Michel Houellebecq en zijn boek La possibilité d’une île. De winnaar is de Belg François Weyergans (1941) voor zijn roman Trois jours chez ma mère. Weyergans ontvangt het royale bedrag van 10 euro, maar is verzekerd van een extra verkoop van vele tienduizenden exemplaren in de komende maanden.

Het niet winnen van de Goncourt is een nederlaag voor uitgever Fayard, die Houellebecq naar verluidt 1,3 miljoen euro betaalde voor zijn overstap van Flammarion. Met de 200.000 exemplaren die tot nu toe verkocht zijn is de uitgever nog niet uit de kosten. Het zouden vooral de vrouwen in de tienkoppige jury zijn die tegen Houellebecq hebben gestemd. De schrijver Houellebecq vertoont zich overigens niet graag in het openbaar, maar hij is wel aanwezig op het Crossing Border Festival dat van 16 t/m 20 november plaatsvindt in Den Haag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Adriaan Jaeggi overleden

Adriaan Jaeggi is overleden, lees ik zojuist op de webzijde van Het Parool. Dat is een schok. Al had ik hem al lang niet meer gesproken, aan Jaeggi bewaar ik uitsluitend goede herinneringen.

How to be good

Katie Carr thinks she is a good person because she is a doctor, and is sometimes able to…

Girls' Poker Night

Jill Davis’s Girls’ Poker Night is a welcome contribution to the many books that target the group of…