Dark Light

Het Parijse gerechtshof heeft vanmiddag de bank Crédit Lyonnais veroordeeld tot het betalen van 135 miljoen euro aan Bernard Tapie, vanwege ongeregeldheden tijdens de overname van het sportmerk Adidas, waarvan Tapie tot 1993 eigenaar was. Tapie eiste een vergoeding voor de misgelopen waardestijging van Adidas na de verkoop aan Robert-Louis Dreyfus. De bank en Tapie stonden sinds 1996 tegenover elkaar. Tapie had 900 miljoen euro geeist.

Crédit Lyonnais werd als staatsbank eind jaren tachtig de grootste bank van Europa, maar raakte betrokken bij dubieuze affaires in filmfinanciering en onroerend goed, die de bank, en dus de Franse belastingbetaler, uiteindelijk meer dan 20 miljard euro gekost heeft. Crédit Lyonnais veranderde afgelopen maand haar naam in LCL, mede om het weinig glorieuze verleden te vergeten. Het is ook de staat die nu opdraait voor de 135 miljoen euro.

Bernard Tapie is een kleurrijke en omstreden figuur in Frankrijk. In de jaren negentig werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij corruptie rondom OM. Tapie, thans zakenman en acteur, was onder meer ook zanger, eigenaar van de voetbalclub Olympique Marseille en minister van Stedelijke Zaken in 1992-93.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.