Dark Light

Het was een week waarin een nieuwe Europese nachttrein z’n komst en bestemming aankondigde: de coöperatie European Sleeper, de nieuwe treinmaatschappij van Elmer van Buuren en Chris Engelsman, gaat volgend jaar april rijden van Amsterdam naar Praag.

Met Elmer van Buuren praten we door over het Europese treinnetwerk. Wat komt er kijken bij het oprichten van een eigen treinmaatschappij en wat is er nog nodig om de nachttrein te laten rijden? En hoe staat het met de groene treinambities van de Europese Commissie en het Europees Parlement, rijmen die eigenlijk wel met de spoorinteresses van de lidstaten? En is het niet paradoxaal dat in een tijd waarin de treinambities hoog op de agenda staan er tegelijkertijd enorme financiële problemen zijn bij en voor (trans-)nationale spoorvervoerders? 

Om dat te bespreken schuift ook oud-Europarlementariër Wim van de Camp aan, sinds een maand is hij namens Nederland de treingezant die hobbels op het Europese spoor moet wegnemen en de trein met passie gaat promoten.

Het was ook een week waarin….

…Ursula Von der Leyen te kakken werd gezet door Recep Erdogan, waarin Bulgarije chocola van een verkiezingsuitslag probeert te maken, een week waarin de Europese Commissie de Franse staatssteun van 4 miljard euro aan Air France goedkeurde én een week waarin het boek De Slag om Europa werd gepresenteerd, onder toeziend oog van, hoe kan het ook anders….commissaris De Vries!

Abonneren

In de Europa Podcast schotelen we een wekelijkse portie Europese zaken voor. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/europapodcast, in Apple en Spotify.

Foto: Tom Grünbauer on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Van onze correspondent

Angst voor de kersttafel, Poetin en AirBnB. Luister naar de nieuwe podcast van de RTL Nieuws correspondenten. In…

BNR Europa – Aflevering 21

De Nederlandse grenzen worden gecontroleerd, maar het zijn geen grenscontroles. Een ingewikkelde situatie die BNR Europa probeert te ontwarren.
Budapest

BNR Europa S01E016

Te gast in de Europa Podcast is Matt Steinglass, Europa-correspondent voor The Economist. Met hem praten we over…